Mój synek jest niezwykle wielkim fanem lodów. Zwłaszcza w
obecną pogodę pochłaniałby je w każdej ilości. Jednak lody sklepowe mają dużo
sztucznych barwników i rozmaitej chemii, a koło jajek zapewne nawet nie leżały.
Postanowiłyśmy zatem specjalnie dla niego zrobić domowe lodowe pyszności.
Wprawdzie nie są to „prawdziwe” lody bo te się robi na zółtach, ale doskonale
je udają. Słodkie, zmrożone i pyszne idealnie zaspakajają „lodowe” pragnienia, a
przemycamy przy tym nieco jogurtu naturalnego i zdrowych, polskich
truskawek, ograniczając przy okazji ilość cukru. Same plusy :)
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 300g truskawek
- 170g jogurtu naturalnego
- 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30%
- Kilka kropli cytryny
- ¼ szklanki cukru (lub mniej, zależy jak słodkie lody lubimy :))
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Umieszczamy w wysokiej
misce i dodajemy pozostałe składniki. Całość blenderujemy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzoną masę
miksujemy, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Mniej więcej co pół
godziny miksujemy mieszankę, aby lody się napuszyły oraz nie wytworzyły się kryształki
lodu. My miksowałyśmy 4 razy. Przed podaniem warto lody wyciągnąć na 5 minut z
zamrażalki, aby nie były zbyt mocno zmrożone. Smacznego.
świetne, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńJak dotąd ja wypróbowałam u siebie waniliowe i o smaku limoncello, ale jogurtowo-truskawkowe na pewno zyskają fanów w moim domu ;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała "podpatrzeć" Twoje lody:)
Usuń