Strony

środa, 11 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie.

Delikatny biszkopt nasączony aromatyczną herbatą w połączeniu z bitą śmietaną to duet idealny. Jeśli dorzucimy do tego nieco świeżych truskawek i całość oprószymy czekoladą to mamy zestawienie wyśmienite w smaku, a i wygląd niczego sobie. Polecamy szczególnie w te upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego.





Ilość porcji: 15 (blacha 24 x 35)

Składniki:
Na ciemny biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao


Warstwa śmietanowa:
  • 600ml śmietany kremówki 30% 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji 


Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się spienią. Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas miksując, aż do powstania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodajemy żółtka. Później przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy kakao mieszając ręcznie by powstająca masa była bardziej puszysta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i nakładamy powstałą masę. Wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ochłodzenia.
Żelatynę odmierzamy do kubka i dolewamy wody do 1/5 wysokości. Pozostawiamy na około 10 minut do namoczenia. Następnie umieszczamy kubek w kuchence mikrofalowej na około 20 sekund i po wyjęciu intensywnie mieszamy. Wkładamy kubek do garnuszka z zimną wodą i delikatnie ochładzamy. Zaparzamy mały kubek lub filiżankę czarnej herbaty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz przestudzoną żelatynę.
Wystudzony biszkopt nasączamy herbatą (my zużyłyśmy około 4/5 kubka naparu). Następnie układamy na nim truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu). Nakładamy przygotowany krem dokładnie wypełniając przestrzenie pomiędzy truskawkami. Odkładamy od lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ozdabiamy ciasto truskawkami z szypułkami i gorzką czekoladą pokrojoną przy pomocy noża w paseczki. Smacznego.











6 komentarzy:

  1. PIĘKNIE SIĘ PREZENTUJE...Z PEWNOŚCIĄ PYSZNE CIACHO ..JA POLECAM MOJE BISZKOPTOWE Z KREMEM I GALARETKĄ Z TRUSKAWKAMI;POZDRAWIAM

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wygląda bajecznie :) Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantazja :) i te zdjęcia robione na zewnątrz obłędne...:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie:) Muszę takie zrobić na weekend:)

    OdpowiedzUsuń