W ostatnim czasie bardzo rozsmakowałyśmy się w granoli. Jemy
ją codziennie na drugie śniadanie :) Jednak żeby nam się zbytnio nie znudziła
to za każdym razem nieco modyfikujemy jej skład. Tym razem z okazji ciepłych
dni poszłyśmy w stronę klimatów tropikalnych.
Do tradycyjnych otrębów dorzuciłyśmy nieco wiórków kokosowych, a suszoną
żurawinę, czy morele zastąpiłyśmy kawałkami kokosa, papai i ananasa. Wyszło
pysznie :)
Ilość porcji: około 10
Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia
Składniki:
- Szklanka otrębów owsianych
- Szklanka otrębów pszennych
- Szklanka otrębów żytnich
- Szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki migdałów w całości
- ½ szklanki orzechów sojowych
- ½ szklanki pestek słonecznika pomieszanych z pestkami dyni
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
- ½ szklanki rodzynek
- 160g - 2 opakowania tropical mix w składzie:*
- 48g - 30% płatki kokosowe
- 48g - 30% suszony ananas
- 32g - 20% suszona papaja
- 32g - 20% migdały
*Zdecydowanie wolałybyśmy same skompletować skład takiego
mixu ale nie mogłyśmy nigdzie znaleźć na wagę płatków kokosowych czy papai.
Wszystkie składniki oprócz rodzynek i tropical mixu mieszamy
intensywnie w misce. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby dobrze wymieszać miód
ze wszystkimi składnikami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem wysypujemy
powstałą mieszankę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 35 minut
często mieszając. Po upieczeniu i przestudzeniu mieszanki dorzucamy rodzynki i mieszankę
tropikalną. Granola jest gotowa. Smacznego.
O,tak ,ja też eksperymentuję w smakach ,pycha.
OdpowiedzUsuńPYSZNIASTA!!! byłabym skłonna się do Was zakraść po taki sloiczek :)))
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielimy:)
UsuńAle zdrowo się odżywiacie, brawo. Zdrowo i pysznie. Kradnę słoiczek :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Wam takiej cudownej granoli :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam granolę, marzenie na śniadanie : )
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja
OdpowiedzUsuńmarzę o TAKIM codziennym śniadaniu, pychotka! :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy na śniadanie do Poznania :)
Usuńmmmmmniam! świetny przepis!
OdpowiedzUsuń