Po pesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe.
Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy
włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu,
banalnie proste i niezwykle smaczne :)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku*
- 2 garści obranych orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- Ok. 100 ml oliwy
- Ok. 50g twardego sera żółtego
- Sól, świeżo mielony pieprz
- Makaron spaghetti porcja dla czterech osób
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według
instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy
i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak
dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika,
ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz
pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany makaron odsączamy nie przelewając zimną
wodą. Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy.
Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy koniecznie na
ciepło. Smacznego.
Smaczne danie,mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak zwłaszcza świeży... pycha :))
OdpowiedzUsuńSzpinakowe pesto musiało smakować świetnie. Wygląda bardzo korzystnie :)
OdpowiedzUsuń