Jako rodowite poznanianki uwielbiamy pyzy. A najlepszym
dodatkiem do pyz jest bezsprzecznie gulasz. Z kolei najlepszy gulasz robi nasza
mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to
danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach,
a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga
niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować
się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)
- 600g karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ )
- 500g łopatki
- 3 łyżki śmietany 30%
- 200 ml wody
- 50ml oleju rzepakowego
Marynata do mięsa:
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- ½ cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu,
dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki
miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy
doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego.
Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs
umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią
spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy
i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około 50 ml oleju
rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do
głębokiego garnka i zalewamy gorącą wodą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem
według smaku. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso będzie
miękkie, dodajemy śmietanę. Podajemy z pyzami. Smacznego :).
Gulasz,, pierwsza klasa,,- pysznie wygląda :) :)
OdpowiedzUsuń