Dzisiejsza propozycja to Szarlotka z lodami według przepisu
Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka
wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy,
że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić
trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)).
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia
Składniki:
- 1 kg jabłek (około 5-6 małych)
- 350g mąki pszennej
- 200g masła
- Szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
Mąkę przesiewamy na wcześniej przygotowaną stolnicę. Do niej
wkrajamy miękkie masło, dodajemy żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Całość
wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy
do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je
oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość
dusimy na małym ogniu około piętnastu minut.
Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości i mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem
do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy
15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy
na nim przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na
tarce o grubych oczkach na jabłka. Pieczemy 40 minut. Podajemy prosto z piekarnika z lodami
waniliowymi. Smacznego.
Mała ilość ciasta i duża jabłka to coś co bardzo mi pasuje, a dodatek lodów to pyszny klasyk
OdpowiedzUsuńSzarlotka z dużą ilością jabłek to jest to :)) bardzo podoba mi się też porcelana w tle... jeśli można zapytać gdzie kupiona...?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem gdzie kupiona bo dostałam w prezencie :(
Usuńwygląda pysznie, uwielbiam, kiedy jest tak dużo jabłek :)
OdpowiedzUsuńdawno jabłek nie jadłam czas na szarlotkę:) z checią spróbowałabym tą na zdjeciu:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pyszna
OdpowiedzUsuńSuper :) Smacznego :)
UsuńWczoraj zrobiłam szarlotkę wg tego przepisu - górę zrobiłam przeplataną paskami i dodałam pół szklanki ksylitolu/cukru.
OdpowiedzUsuńWyszło przepysznie, ciasto idealnie kruche ( moje pierwsze :) ) pomimo mniejszej ilości cukru i tak wyszło bardzo słodko.
Pozdrawiam :)
Aleksandra
Cieszymy się, że smakowało ;)
Usuń