Sezon na rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy rabarbarem
zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że
na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to
bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele
razy wracać :)
Składniki:
Na warstwę z rabarbarem:
- 4 gałązki rabarbaru
- 50g brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Na kruszonkę
- 150g mąki
- 110g masła
- 100g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru brązowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości
około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko
podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki
na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki.
Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki.
Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z lodami lub budyniem.
Smacznego.
O matko, nie wiem co powiedzieć... cieszę się baaardzo, że moje raczkujące blogowanie staje się przydatne i może być inspirujące... :)) podobno pyszniasta jest też wersja z dodatkiem truskawek ale jeszcze nie robiłam... Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń