Strony

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Rabarbar pod kruszonką

Sezon na rabarbar w tym roku rozpoczęłyśmy rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :)



Składniki:

Na warstwę z rabarbarem:

  • 4 gałązki rabarbaru
  • 50g brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej


Na kruszonkę
  • 150g mąki
  • 110g masła
  • 100g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego


Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki. Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z lodami lub budyniem. Smacznego.








1 komentarz:

  1. O matko, nie wiem co powiedzieć... cieszę się baaardzo, że moje raczkujące blogowanie staje się przydatne i może być inspirujące... :)) podobno pyszniasta jest też wersja z dodatkiem truskawek ale jeszcze nie robiłam... Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń