Strony

piątek, 11 lipca 2014

Pierogi jagodowe

Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy.





Ilość porcji: około 100 pierogów
Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Gorąca woda ( ale nie wrzątek)

Farsz:
  • 1 litr jagód
  • ½ szklanki cukru



Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy kilkanaście pierogi i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy i wrzucamy następną partie. Robimy tak ze wszystkimi pierogami. Podajemy od razu na ciepło ze śmietaną i cukrem. Smacznego.










7 komentarzy:

  1. Chętnie się dosiądę do takiego talerza .Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeja... Nigdy nie zapomnę smaku takich pierogów... Potrafiłam zjeść dużo, id razu z garnka, że śmietaną wymieszana z cukrem. Smak dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierożki z jagodami. To smak z dzieciństwa i przywołuje bardzo miłe wspomnienia

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie wczoraj w kuchni, a dziś na blogu pierogi z jagodami! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku...zazdroszczę, pyszności :)
    ....a mnie się właśnie nie chciało lepić.... i zrobiłam coś innego :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam nikogo kto ich nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest to coś czemu nie sposób się oprzeć. :)

    OdpowiedzUsuń