Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :)
„Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z
dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody,
maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne
i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :)
Ilość porcji: Mała blacha ciasta
Składniki:
Spód ciasta:
- Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem
- 50g masła
Ciasto:
- 400g jogurtu naturalnego
- 330ml śmietany kremówki 30%
- Opakowanie borówek
- Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Wierzch:
- Połowa tabliczki mlecznej czekolady
- Kilka listków mięty
- Borówki
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w
wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta
wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę
starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę
rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier puder i
cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki.
Sprawdzamy czy w żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy
do masy sernikowej i całość mieszamy. Jeśli się pojawiły to żelatynę delikatnie
podgrzewamy, mieszamy i dopiero wówczas dodajemy do masy sernikowej. Dodajemy
umyte i osuszone borówki pozostawiając kilka do dekoracji. Mieszamy całość i
wykładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy wierzch i odkładamy do stężenia do
lodówki na jakieś 2 godziny. Dekorujemy tuż przed podaniem, aby listki mięty
zachowały świeżość. Układamy borówki z listkami dookoła blachy. Czekoladę
kroimy przy pomocy noża na paseczki i układamy w mniejszy okrąg. Na środku
umieszczamy borówki lub mięte. Oczywiście dekoracje można dowolnie zmieniać
według uznania. Smacznego :)
pięknie wygląda, zjadłabym od razu :)
OdpowiedzUsuńCudo ,bardzo fajne ciasto.
OdpowiedzUsuńAle on piekny :) aż chce się kawałeczek, co tam jeden DWA!!!
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony, tak delikatnie i elegancko. Chętnie zamówiłabym cały taki serniczek i spałaszowała z uwielbieniem :)
OdpowiedzUsuńFajnie to brzmi :)
OdpowiedzUsuń