Jesteśmy wielkimi fankami domowych hamburgerów i przyrządzałyśmy je już na wiele sposobów.
Dzisiaj zainspirowały nas przyprawy, które p. Magda Gessler dodawała do
hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy
skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety
wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka.
Ilość porcji: 6
Składniki:
Na hamburgera:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 świeża papryczka chili
- ½ łyżka kolendry
- ½ łyżka imbiru w proszku
- 4 łyżki oleju
- Odrobina sosu sojowego
- Gorczyca
- Pieprz
- Sól
Dodatki:
- 6 bułek z sezamem
- 6 plasterków żółtego sera
- 3 ogórki konserwowe
- Pomidor
- Sałata
- Majonez, ketchup
Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na
gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki.
Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również
dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa.
Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej
patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w
piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy
jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz
majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest ciepła. U nas z dodatkiem frytek z piekarnika. Smacznego.
Robiłam parę rzeczy wedle jej przepisów-wszystko wychodziło super,więc spróbuję i takich hamburgerów :)
OdpowiedzUsuńTreściwe ,ulubione mężowe.
OdpowiedzUsuńMmm.... Domowe najlepsze!:) super! Smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! Mniam....
OdpowiedzUsuńDomowy burger - pyszności :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za burgerami, ale chętnie zrobiłabym takie mojemu chłopakowi - na pewno się ucieszy :-))
OdpowiedzUsuńBurgery uważane były za bardzo bee, ale przecież domowy i prawdziwy to jest właśnie to. Dobre gatunkowo mięso i właściwe dodatki, żadnych wypełniaczy, polepszaczy smaku nic tylko SAMO ZDROWIE. Ten burger prezentuje się świetnie i widać że jest dumny ze swojego składu :)
OdpowiedzUsuńJadłabym :) !
OdpowiedzUsuńOooo zacne :P Zdecydowanie jadłabym :D Choć dziś na śniadanko miałam: http://www.roadamerican.pl/pl/steki/steki_na_wage.html <- też pycha :D
OdpowiedzUsuńW przepisie brakuje zimnego bulionu dodawanego do mięsa w trakcie wyrabiania.😉
OdpowiedzUsuńW przepisie brakuje zimnego bulionu dodawanego do mięsa w trakcie wyrabiania.😉
OdpowiedzUsuńWydają się trochę suche ale i tak pewnie warte grzechu :)
OdpowiedzUsuń- - -
Zobacz dania jakie oferuje restauracja Road American.
Ja jakoś nie mogę się przekonać żeby zacząć sama rządzić w kuchni, a jeżeli chodzi o burgery i kuchnię amerykańską to zdecydowanie wymiata road menu , knajpa we wrocławkim Sky Tower. POlecam z całego serca jak będziecie przejazdem. Myślę, że burgery Magdy Gessler się chowają :)
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o Road American Restaurant to bardzo często tam jadam. Ciężko spotkać we Wrocławiu restaurację lepiej oddającą Amerykańską kuchnie. Sosy jak i wołowina to największe plusy serwowanych przez nich hamburgerów.
OdpowiedzUsuń