Jesienno-bura aura nastraja nas zawsze nieco pesymistycznie. By temu pesymizmowi nie ulec bierzemy
się za pieczenie. Mamy zajęcie, które odpędza ponure myśli, a poza
tym nie ma to jak nieco słodkości w deszczowy dzień :) W ostatnich dniach wypróbowałyśmy
nowy przepis znaleziony w Internecie na pyszny kawowy torcik z bananami. Fajny ciemny biszkopt nasączony kawą, pyszny,
delikatny krem z bananami, a całość wykończona czekoladową polewą.
Smakowitości!
Składniki:
Biszkopt:
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 50g startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
- 650 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 120 ml wrzątku
- Dodatkowo: 3 banany
Poncz:
- 150 ml mocnej kawy
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 10 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy
wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i
olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej
kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę. Suche składniki dodajemy do
mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości
tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę i
wkładamy do nagrzanego na 250 stopni piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu
studzimy biszkopt.
Przygotowanie masy kawowej rozpoczynamy od połączenia
żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do
całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy
mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej
masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą
się.
Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat
wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną kawą, nakładamy połowę masy, banany i
resztę kremu. Całość wykańczamy drugim biszkoptem również nasączonym kawę.
Dociskamy do siebie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ostatni etap to przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej łączymy
czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Wylewamy polewę na ciasto i rozprowadzamy po wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy
aż ostygnie i wcinamy:)
wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy
aż ostygnie i wcinamy:)
wygląda tak smakowicie... krem, banany, czekolada, idealny torcik na jesienną aurę :-))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo smakowity torcik :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńSmakowity :D
OdpowiedzUsuńNajlepiej wygląda pod parasolem ,niezłą sesję fotograficzną zaliczył Twój tort .
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń