W świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w
świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem
zajadać arbuza. Obecnie panuje moda na kasze jaglaną. Bardzo nas ta moda
cieszy, bo kasza ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest
zdecydowanie lekkostrawna, zasadotwórcza, wysusza nasza śluzówkę (dzięki czemu łatwiej
jest nam walczyć z katarem i kaszlem) nie zawiera glutenu, jest idealna wręcz
dla alergików i dzieci. Jedzmy więc kaszy jak najwięcej, i jak najczęściej. Można
ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej
desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym
zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
- 4 papryki
- 0,5kg mięsa mielonego z indyka
- Puszka krojonych pomidorów
- 2 małe cebule
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
Kasze
jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz
zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele
angielskie. Gotujemy, aż wodą całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa
to około 10 do 15 minut. W między czasie rozgrzewamy olej na patelni. Cebule
kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie
dodajemy mięso oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy. Kiedy mięso
będzie usmażone dorzucamy pomidory w puszce oraz oregano i chili. Wszystkie
składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy kasze i całość
mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i
wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane
papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut
do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Smacznego.
Uwielbiam faszerowane warzywa :-) pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńPowoli przekonuje się do kaszy jaglanej, zakupiłam sobie ostatnio płatki jaglane :)
OdpowiedzUsuńPomysł na tak nadziane papryki bardzo mi się podoba :) pycha!
Płatki jaglane idealnie nadają się do domowej granoli:)
Usuńmasz rację, że akurat ta moda jest jak najbardziej pozytywna, wszak kasza to samo zdrowie :-) pyszne papryki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekane papryki. Wasze wyglądają wspaniale;)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj zapiekam z samym mięsem, muszę spróbować z kaszą bo ją wielbię:)
OdpowiedzUsuńO papryka z kaszą, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Z kaszą jeszcze nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńMi smakują również w wersji z cukinią zamiast papryki, choć obie możliwości podania wyglądaja smakowicie i tez tak smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Muszę spróbować :)
UsuńUwielbiam faszerowane warzywa, więc na takie papryki z pewnością bym się skusił :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pieczone papryki i zjadłabym takie z ogromną chęcią : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe obiady :)
OdpowiedzUsuń