W ostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to
ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas
świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy
już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem
jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu
to nieznaczny ułamek naszych rodzinnych świątecznych przepisów. Dzisiaj jeden z
prostszych (choć wcale nie mniej smaczny), a mianowicie pstrąg smażony na maśle podawany z dodatkiem migdałów.
Pychota!
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 patroszony pstrąg
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- Przyprawy: sól, pieprz
Wymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz
skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu
stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je,
aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz polewamy masłem
z migdałami. Smacznego.
Robiłam taki na święta, pyszna sprawa! A dodatkowo prosta,wiele osób sobie poradzi :)
OdpowiedzUsuńPycha! Też takiego lubię :) urocze przyprawniki :))
OdpowiedzUsuńwygląda super :) Mniam mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twojego pstrąga z migdałami! Zdjęcia z mikołajkiem i reniferkiem - urocze! :)
OdpowiedzUsuńPysznie podany.
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, ze u mnie w święta królują ryby. Tylko ryby. Pstrąg w migdałach to dla mnie opcja:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na rybkę :-)
OdpowiedzUsuńPstrąg to moja ulubiona ryba, przede wszystkim dlatego że chuda i do tego smaczna:)) Migdały uwielbiam i jem prawie codziennie:)) Idealne zestawienie:)) Na pewno zrobię:)) Reniferek jest rozbrajający na tym zdjęciu <3
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie delikatnej ryby i słodkawych migdałów :-)
OdpowiedzUsuńOj, jak sie ciesze, ze juz cos na swieta ;) dobry pomysl, bardzo fajne polaczenie! A byl juz moze karpik po grecku?
OdpowiedzUsuńKarpika po grecku nie było, ale rybki morskie po grecku owszem :)
Usuńhttp://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/ryba-po-grecku.html
pyszniutkie
OdpowiedzUsuń