Strony

niedziela, 30 listopada 2014

Pstrąg z migdałami

W ostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu to nieznaczny ułamek naszych rodzinnych świątecznych przepisów. Dzisiaj jeden z prostszych (choć wcale nie mniej smaczny), a mianowicie pstrąg smażony na maśle podawany z dodatkiem migdałów. Pychota!





Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:

  • 1 patroszony pstrąg
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • Przyprawy: sól, pieprz



Wymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz polewamy masłem z migdałami. Smacznego.





12 komentarzy:

  1. Robiłam taki na święta, pyszna sprawa! A dodatkowo prosta,wiele osób sobie poradzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Też takiego lubię :) urocze przyprawniki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super :) Mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Twojego pstrąga z migdałami! Zdjęcia z mikołajkiem i reniferkiem - urocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem Ci, ze u mnie w święta królują ryby. Tylko ryby. Pstrąg w migdałach to dla mnie opcja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pstrąg to moja ulubiona ryba, przede wszystkim dlatego że chuda i do tego smaczna:)) Migdały uwielbiam i jem prawie codziennie:)) Idealne zestawienie:)) Na pewno zrobię:)) Reniferek jest rozbrajający na tym zdjęciu <3

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne połączenie delikatnej ryby i słodkawych migdałów :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, jak sie ciesze, ze juz cos na swieta ;) dobry pomysl, bardzo fajne polaczenie! A byl juz moze karpik po grecku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karpika po grecku nie było, ale rybki morskie po grecku owszem :)
      http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/ryba-po-grecku.html

      Usuń