Jest to przepis, który moja mam przyniosła od sąsiadki ze
słowami: Musimy wypróbować. Już następnego dnia zabrałyśmy się za gotowanie i
efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszedł nam pyszny, lekko
składkowy bigos o niepowtarzalnym smaku. Pokochałam go od pierwszego kęsa i
wiem już, że nigdy nie wrócę do tradycyjnej, ciężkiej wersji z kapusty! Jeśli
nie znacie tego przepisu to naprawdę wypróbujcie! Będziecie oczarowani!
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek)
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
- 1kg marchewki
- 0,5kg cebuli
- Seler
- Pietruszka (korzeń)
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 kiełbasy lekko podwędzane
- 2 parówki
- Przyprawy: Liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na
tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w garnku z niewielką ilością wody.
Doprawiamy do smaku ziarenkami pieprzu, dokładamy liść laurowy i kilka kulek
ziela angielskiego (ok.5). Wstawiamy na mały gaz. W między czasie obieramy
cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się
zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego
oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to
konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka.
Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego.
Wersja wegetariańska: Nie dodajemy kiełbasy, ani parówek. Bigos będzie miał wówczas delikatniejszy, ale równie pyszny smak.
W bigosie odstraszała mnie zawsze obecność kiełbasy, za parówkami też nie przepadam, ale wersja wegańska brzmi kusząco. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, naprawdę ma fajny smak :)
UsuńBigos w sam raz dla mnie, bo kapuściana wersja jakoś mi nie podchodzi ;)
OdpowiedzUsuńNas też wersja z kapusty jakoś nie kręci :)
UsuńCiekawa jestem jak smakuje, ale obawiam się, że u mnie by nie przeszła, bo mój facet nie jest fanem marchewki!
OdpowiedzUsuńU nas dopiero po kilku kęsach płeć męska się zorientowała, że coś z tym bigosem " nie tak" ale zjedli z apetytem do końca :)
UsuńSzybki bigos, bez kapusty... naprawde przyznam CI szczerze że jestem ciekawa jak on smakuje... Będę musiała go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, naprawdę warto :)
UsuńTakiego bigosu nie znam, ale chętnie taki zrobię, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkę więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDla fana marchewki przepis w sam raz :) Sama uwielbiam marchewkę w każdej postaci, dlatego ten przepis pokochałam od pierwszego kęsa.
UsuńMy zawsze robimy bigos z marchewką, kabaczkami ale bez mięsa i też już nie wracamy do klasycznej wersji :D Ten przepis też jest świetny i warty wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodam kabaczek:)
UsuńOO to dla mnie nowość!! Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńnigdy o takim bigosie nie słyszałam! musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, naprawdę warto :)
UsuńCoś dla mnie!! U nas nie ma kiszonej kapusty, pogodziłam się już z tym, że o bigosie muszę zapomnieć. a tu taka propozycja! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń