Dzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie.
Zamiast ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy kaszy jaglanej. Nadała ona
pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom nowości na stole (i miłośnikom kaszy jaglanej)!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: około 60-70 pierogów
Składniki:
Składniki:
- 500g mąki pszennej (ok 3 szklanek)
- 250ml wody
- 1 łyżka masła
- Sól
Farsz:
- 200g kaszy jaglanej
- 400g sera twarogowego chudego
- 2 podsmażone cebule
- ½ łyżki masła
- Świeżo mielona sól, biały pieprz
Kasze jaglaną płuczemy dwa razy pod
bieżącą wodą. Następnie nastawiamy osoloną wodę, dodajemy do niej liść laurowy
i dwie kulki ziela angielskiego. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy kasze i
gotujemy około 12 minut do miękkości. Wyjmujemy i nieco przestudzamy. W
maszynce do mięsa mielimy kasze wraz z serem. Cebule obieramy i kroimy na
drobną kostkę. Przesmażamy na patelni na odrobinie masła. Dodajemy do farszu (jeśli
ktoś nie lubi czuć drobinek cebuli, można ja również zmielić w maszynce do
mięsa na przemian z pozostałymi elementami farszu). Całość doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Na stolnice wysypujemy mąkę i wlewamy
roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności
mąki. Niektórzy dodają do ciasta jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas
ciasto jest twarde i pierogi gorzej się lepią. Rozrabiamy ciasto najpierw
nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto
powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę
„odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół
godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np.
szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do
gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty
i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami np. parówką i cebulką.
Smacznego.
ale mi się podoba ta wersja ruskich! :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się ze pomysł przypadł do gustu :)
UsuńSuper. :) Mam na liście do zrobienia pierogi z kaszą jaglaną, ale chyba zrobiłabym je na słodko. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Na słodko nie jadłyśmy jeszcze. Czekamy z niecierpliwością na przepis wobec tego :)
UsuńŚwietne pierożki, bardzo lubię z kaszą gryczaną :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńMy też!
Usuńuwielbiam pierogi, ja w ten weekend robię tradycyjne, z kaszą gryczaną i serem :-))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTeż takie robimy i uwielbiamy! Jak chyba zresztą każdą wersje pierogów :)
UsuńMuszą być świetne, mam w planach również zrobić jakieś pierożki z tą kaszą :) a jak na razie jestem fanem ruskich :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Śliczne pierogi jak z obrazka :) Ciekawy farsz!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Tyle razy juz widzialam przepis na pierogi z kasza jaglana,ze chyba w koncu bede musiala je sama przygotowac! :)
OdpowiedzUsuńZ takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤