Potrawa
wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 250g filetów śledziowych a’la matjas
Marynata:
- 70ml octu winnego
- 250ml wody
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 ziarenka pieprzu
- ¼ łyżeczki białej gorczycy
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 2 cebule
- Garść rodzynek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżki cukru
- Olej rzepakowy
- 50 ml gorącej wody
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, Szczypta ziela angielskiego mielonego
Filety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w
zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do
wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie
wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i
wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz
przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos
się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki. Sos
umieszczamy na talerzu, układamy na tym koreczki i opcjonalnie obsypujemy natką
pietruszki. Ewentualnie filety podajemy polane sosem. Smacznego.
Takie śledzie to nie jest nasze ulubione danie, a jak już musiałyśmy je zjeśc to rodzynki zawsze wybierałyśmy :P
OdpowiedzUsuńTakich śledzi nie może zabraknąć na wigilijnym stole:) Wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPyszne śledziki :)
OdpowiedzUsuńChyba jesteście miłośnikami śledzi :)
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć :)
UsuńU mnie po kaszubsku -na Kaszubach śledzie po kaszubsku to te z jabłkiem i ziemniakami :) Ale nie nazwa a smak jest najważniejszy, a te są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo musisz nam dokładnie podać przepis, z wielką chęcią wypróbujemy :)
Usuńi ja jakoś potrzebuję śledzika podać, może i po kaszubsku:) A korzystając z okazji:Zdrowych pysznych i aromatycznych Świąt, pokoju w serduchu i błogiego wypoczynku:)
OdpowiedzUsuńpyszne śledzie!
OdpowiedzUsuń