Podczas ostatniej wizyty w Biedronce, w
dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne cukinie. Od razu zakupiłam kilka
sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam plan co z nimi zrobić. Pyszny
farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie
z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Ok. 9 małych cukinii
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- Puszka krojonych pomidorów
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- Kulka mozzarelli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego
Kasze
jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą.
Przesypujemy ją do małego garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami
wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż woda całkowicie
wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W między czasie cukinie
dokładnie myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy przez
chwilkę. Dodajemy czosnek, a po minutce mięso. Całość doprawiamy solą i
pieprzem. Smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy środek z około 3-4
wydrążonych cukinii, a po chwili pomidory w puszce oraz oregano i odrobinę
ostrej papryki. Jeśli gustujecie w innych przyprawach również można je dodać.
Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy ugotowaną kasze i
całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie.
Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch cukinii. Kiedy ser się
rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego.
Faszerowana cukinia jest pyszna, z kaszą nie jadłam-spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo naprawdę warto :)
UsuńKiedyś też robiłam takie danie,bardzo mi smakowało :) Twoje smacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam faszerowane warzywa. Fajne te Twoje cukinie :-)
OdpowiedzUsuńPięknie sie zapiekły:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne te cukinie :D To jest danie w sam raz dla nas! Może u nas w biedronce też będą do kupienia takie cudeńka :D
OdpowiedzUsuńWygląda pycha. :) Ja zwykle wybieram bakłażana i to głównie w sezonie. :)
OdpowiedzUsuńMY zazwyczaj faszerowałyśmy papryki, ale nam się nieco już znudziły:P:)
Usuńte okrągłe cukinie są bardzo fajne do zapiekania, takie podzielne;) Pięknie i smacznie je przyrządziłaś!
OdpowiedzUsuńW krakowskiej Biedronce też je widziałam i tak samo w wyobraźni je faszerowałam kasza jaglaną ale już nie mięsem:)) Wyglądają bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńMyślimy podobnie :)
UsuńPycha! Uwielbiam takie małe cukinie! :)
OdpowiedzUsuńśliczne są te cukinie :-) piękny i pyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuńJakie fajne cukinie udało Ci się dostać!
OdpowiedzUsuńSą świetne do nadziewania! :)
OdpowiedzUsuńNadają się idealnie do nadziania, są takie ładne i zgrabne, a do tego to wersja jednoosobowa więc świetna zarówno na co dzień jak i od święta. Muszę zajrzeć do Biedrony :)
OdpowiedzUsuńŚliczne maleństwa i pyyysznie nadziane :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, szczególnie z tą kaszą jaglaną ;) gratuluję
OdpowiedzUsuńfaszerowane cukinie są naprawdę smaczne. bardzo lubię : )
OdpowiedzUsuńFajny obiadek!!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie! :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne :)
UsuńŚwietny pomysł! A te cukinie są fantastyczne, nie spotkałam jeszcze takich
OdpowiedzUsuń