Strony

czwartek, 26 lutego 2015

Maślane biedronki

Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować.  Wybrałyśmy przepis na delikatne maślane ciasto, udało się znakomicie. Z 8 biedronek do ozdabiania wytrwało tylko 6  (zadbał o to mój straszy syn :)) Po ozdobieniu wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej. Na przyjęciu zrobiły prawdziwą furorę, a jedynym ich minusem była ilość. Już wiem, że następnym razem muszę zrobić co najmniej dwa razy więcej :)


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 5 minut + 15-20 pieczenia + 15 ozdabianie
Składniki:
Na ciasto:
  • 130g masła 
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Na ozdobienie:
  • 100g czekolady białej ( tabliczka) 
  • 50g czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki)
  • Czerwony barwnik
  • 2 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mleka

Masło o temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dosypujemy cukier i dodajemy jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko masłem, wykładamy ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to około 15-20 minut. Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się ślicznie zazłoci, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest gotowe wyciągamy i chłodzimy w foremkach. Wyciągamy kiedy lekko ostygną.





W kąpieli wodnej topimy białą czekoladą, dodajemy łyżkę masła i 2,3 łyżki mleka lub śmietanki kremówki. Do stopionej masy dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Smarujemy biedronki. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Następnie w kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę, dodajemy łyżkę masła i 1,2 łyżki mleka. Łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy na biedronki kropki i oczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :)

*My miałyśmy foremki w kształcie biedronek, ale równie dobrze mogą to być misie, motylki, króliczki etc :) W zależności od wielkości foremek czas pieczenia należy skracać lub wydłużać o 1,2 minuty. Najlepiej, jak już wspinałyśmy obserwować kolor i sprawdzać patyczkiem.


17 komentarzy:

  1. Śliczne te biedronki, ja na niedzielę zrobię z tego przepisu motylki, foremki już czekają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę biedronki już się obudziły, znak że to wiosna już ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajowe :) idealne na przyjęcia dla dzieciaczków :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozkoszne, łasuchy w każdym wieku muszą być zachwycone taką biedronką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo urocze! dzieciaki będą zachwycenia, ale i dorośli pewnie też;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne biedroneczki. Cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Biedroneczki wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale słodziuchne te biedronki! :D Genialne są te foremki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne są te foremki. :) Biedronki piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja chrześniaczka uwielbia biedronki. Piękne skrzydełka mają :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też skusiłabym się na taką kolorową biedronę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. biedronki wyglądają powalająco !! Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przeurocze :-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe. Takie małe cudeńka! :)

    OdpowiedzUsuń