Bardzo lubię dania z drobiu i ciągle szukam nowych
inspiracji do ich przyrządzania. Ostatnio planując na obiad kotlety,
zastanawiałam się czym zastąpić tradycyjną panierkę. Szybko wpadłam na pomysł,
by zamiast bułki tartej dać otręby owsiane. Smak kotletów okazał się całkiem
inny, zupełnie oryginalny i zdecydowanie przypadł mi do gustu :) Szczerze
polecam!
Potrawa
przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 garści mąki
- 2 garści otrębów owsianych
- Masło do smażenia
- Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Rozgrzewamy patelnie. Do trzech kolejnych miseczek wsypujemy
mąkę, wbijamy jajka i wykładamy otręby owsiane. Na ciepłą patelnie wykładamy
masło, aby się rozpuściło. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,
odcinamy zbędne błonki. Tniemy poprzecznie lekko po skosie. Każdy kawałek solimy i obsypujemy pieprzem. Następnie
obtaczamy w mące, jajku i otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka
minut na każdej stronie, do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło.
Smacznego.
Też tak robię, panierka wychodzi chrupiąca. Jaka soczysta pierś, idealna;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Kotleciki pewnie są pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa panierka
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowsza i pewnie chrupiąca wersja panierki :) zjadłabym...
OdpowiedzUsuńI zwykły kotlet staje się miłym urozmaiceniem niedzielnego obiadu :D
OdpowiedzUsuńmmm pyszności, uwielbiam takie zdrowsze panierki :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, ale bez jajka i smażenia na tłuszczu, grillowałam:)
OdpowiedzUsuńPowinny wyjsc mega chrupiace ;)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny i fajny pomysł na nietuzinkowe przyrządzenie kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa panierka, bardzo chętnie wypróbuję ja na jakiś obiadek:)
OdpowiedzUsuń