Na naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy
to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym,
teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej.
Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są
pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się na obiad.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kolendry (lub 2 – 3 łyżki świeżej)
- 1 łyżeczka imbiru (można zastąpić świeżym startym na tarce)
- Skórka otarta z ½ cytryny
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu
- Świeżo mielona sól
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę: w misce
umieszczamy pokrojony ząbek czosnku oraz imbir. Dodajemy miód, ocet
balsamiczny, dwie łyzki oleju, otartą skórkę z cytryny, pieprz, kolendrę oraz sól. Całość
dokładnie mieszamy. Przygotowaną polędwiczkę tniemy na plastry o grubości około
2 cm. Marynujemy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Patelnie rozgrzewamy z niewielka ilością oleju. Smażymy
polędwiczki po 3-4 minuty na każdej stronie. Odkładamy na talerz by chwilkę „odpoczęły”.
Podajemy np. z ziemniakami i domową sałatką z buraczków. Smacznego.
Marynata kusi, na pewno dodaje niezwykłego aromatu ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też często gości drób, pewnie dlatego, że jest smaczny i ogólnodostępny, jednak warto popróbować też innych mięs ;) Ciekawa marynata.
OdpowiedzUsuńTak marynowane musi smakować i do tego moje kochane buraczki ;-) knifeandspoon.pl
OdpowiedzUsuńSuper. U mnie to drób najczęściej. Z chęcią przygotuje takie danie :-)
OdpowiedzUsuńLubię polędwiczki, choć rzadko jadam:) Wasz pomysł brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńNa moim stole z reguły gości drób i wieprzowina, która w twoim wydaniu z pewnością smakuje świetnie;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńTo musiał być przepyszny obiad :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam polędwiczki w marynacie miodowej. Były pyszne. Takie smaki to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńzapisuję dla męża :)
OdpowiedzUsuńNapewno przepyszne, bardzo lubię polędwiczki
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso polędwiczki :)
OdpowiedzUsuń