Dzisiaj pierwszy dzień wiosny :) Z tej okazji chciałybyśmy
zaproponować wspaniałe wiosenne danie. Cudowny i bardzo smaczny makron z
warzyw podawany z mięsnymi pulpecikami w pomidorowym sosie z mnóstwem bazylii. Danie
niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw
i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na pulpety:
- Ok. 250g mięsa mielonego z indyka
- 2 gałązki natki pietruszki
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Jajko
- Bułka pszenna
- Szklanka mleka
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka
- Olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- Puszka pomidorów
- Garść świeżej bazylii
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Makaron
- Marchewka
- Cukinia
- Łyżeczka oliwy
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier
*Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą
jaglaną
Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą
kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na
złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę
czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz
przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna
można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Smażymy
pulpety na złoty kolor z każdej strony.
W między czasie przygotowujemy sos. Puszkę pomidorów
umieszczamy w garnuszku, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy szczyptą cukru,
solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut. Dorzucamy garść liści
bazylii i blenderujemy. Usmażone pulpety przekładamy do sosu,
przykrywamy i dusimy kilka minut.
Nastawiamy garnek z lekka posoloną wodą (można dorzucić
również szczyptę cukru). Marchewkę obieramy, a cukinie dokładnie myjemy.
Warzywa „kroimy” obieraczką julienne na paseczki. Marchewkę wrzucamy do wrzącej
wody, a po 1 minucie dorzucamy cukinię. Odcedzamy po 20s. Warzywa przekładamy
do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą.
Warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem z pulpecikami.
Smacznego J
z nieba spadacie! :) tak mi chodziło po głowie, czy da się zrobić "makaron" z marchewki :D bo skoro da się z cukinii to powinno i z marchewki, prawda? Świetny przepis!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. To spaghetti bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne spaghetti, na pewno spróbuję w domu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy warzywny makaron :D Wygląda przepysznie i kolorowo jak na początek wiosny przystało :D
OdpowiedzUsuńRewelacja - pysznie, zdrowo, kolorowo - na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle kolory! :)
OdpowiedzUsuńP.S. Mam taki sam talerzyk z H&Y ;)
Swietne danie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z warzywnym "makaronem" :)
OdpowiedzUsuńTaki warzywny makaron uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA Ty jeszcze dodałaś te świetne pulpeciki.
Przepyszny pomysł!
Świetny pomysł na obiad! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się warzywne spaghetti:)
OdpowiedzUsuńjakie piękne danie!
OdpowiedzUsuńWarzywne spaghetti jest fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńojeju jakie to ekstra!
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuń