Kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem
to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy
laik poradzi sobie z tym przepisem, a smak jest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 200g szpinaku
- 6-7 suszonych pomidorów
- 1 duży pomidor
- 200g serka śmietankowego (np. puszystego)
- 150g sera feta
- 125g sera Brie
- 1 jajko
- 2 duże gałązki szczypiorku
- Kilka liści bazylii
- Łyżeczka skórki startej z cytryny
- ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz
Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy na niej
ciasto francuskie. Na tym układamy np. prostokątną formę żaroodporną, tak by z
każdej strony wystawało około 2 cm ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego
na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180
stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne
lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu,
trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę
oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny,
chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak. Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma
potrzeby solić, gdyż sery są dostatecznie słone. Całość mieszamy. Pomidora
myjemy i kroimy w plasterki. Farsz wykładamy na podpieczony spód, układamy pomidory,
obsypujemy oregano i pieczemy 15 minut. Obsypujemy listkami bazylii i zajadamy.
Smacznego :)
Wspaniała tarta. Wygląda obłędnie i aż się głodna zrobiłam od samego patrzenia :-)
OdpowiedzUsuńMusi smakować cudnie:))
OdpowiedzUsuńPyszności, zabieram kawałek :)
OdpowiedzUsuńFrancuskie na wytrawnie w takim połączeniu musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDodaję do zbioru bezglutenowych przepisów do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńŚwietna.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda. Tarty na słono to jest to co uwielbiam najbardziej.
OdpowiedzUsuńojjaaaaaa ekstra!
OdpowiedzUsuńpyszne! szczególnie dla seromaniaków, takich jak ja;)
OdpowiedzUsuńszybko, prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńTe trzy rodzaje serów mnie przekonują! :)
OdpowiedzUsuńTo wyglada tak, że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń