Strony

piątek, 15 maja 2015

Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów

Kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a smak jest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy!
Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku.




Potrawa wolna od glutenu. * 
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego 
  • 200g szpinaku
  • 6-7 suszonych pomidorów 
  • 1 duży pomidor 
  • 200g serka śmietankowego (np. puszystego)
  • 150g sera feta
  • 125g sera Brie
  • 1 jajko 
  • 2 duże gałązki szczypiorku
  • Kilka liści bazylii
  • Łyżeczka skórki startej z cytryny
  • ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz
 *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu.

Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto francuskie. Na tym układamy np. prostokątną formę żaroodporną, tak by z każdej strony wystawało około 2 cm ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia.  W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną fetę oraz pokrojony ser brie, jajko, posiekany szczypiorek, otartą skórkę z cytryny, chili, pokrojone suszone pomidory i posiekany szpinak.  Doprawiamy pieprzem oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż sery są dostatecznie słone. Całość mieszamy. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Farsz wykładamy na podpieczony spód, układamy pomidory, obsypujemy oregano i pieczemy 15 minut. Obsypujemy listkami bazylii i zajadamy. Smacznego :)

Przed upieczeniem :)




12 komentarzy:

  1. Wspaniała tarta. Wygląda obłędnie i aż się głodna zrobiłam od samego patrzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, zabieram kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Francuskie na wytrawnie w takim połączeniu musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaję do zbioru bezglutenowych przepisów do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda. Tarty na słono to jest to co uwielbiam najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne! szczególnie dla seromaniaków, takich jak ja;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te trzy rodzaje serów mnie przekonują! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To wyglada tak, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń