Strony

czwartek, 14 maja 2015

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem

Jako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie zarumienione mięso z fantastycznym farszem.
Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1.




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka
  • 200g szpinaku
  • 50g bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • Starta skórka z cytryny
  • Sok z cytryny
  • Odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól

*Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy w przepisie bułkę tartą.

Szpinak układamy na dużym durszlaku i przelewamy dwu, trzykrotnie ciepłą wodą, aż całkowicie zwiędnie. Odstawiamy do obcieknięcia. W miseczce umieszczamy serek, startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatołowa oraz sól i pieprz. Szpinak dociskamy by odciekła z niego cała woda. Staramy się jej pozbyć jak najwięcej. Następnie kroimy na desce na mniejsze kawałki i dorzucamy do sera. Całość mieszamy. Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki. Ostrym nożem nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami oliwy. Następnie oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a na końcu posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 180 stopni na około 30 minut. Smacznego :)






14 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe danie. Z chęcią bym spróbowała kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako entuzjastka szpinaku, stwierdzam, że bardzo podoba mi się ten przepis :) No i smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak jest tak pyszny i świetnie pasuje do wielu dań. Chętnie zjadłabym takie kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja dawno jadłam w ten sposób przygotowaną pierś :) muszę taką zrobić :) dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty przepis a efekt smakowy niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szpinak! Super nadziany kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one wygladają! Pyszny pomysł na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie drobiu i szpinaku!;)

    OdpowiedzUsuń