Jako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować
bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w
nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i
gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za
oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po
30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie zarumienione mięso z
fantastycznym farszem.
Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1.
Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1.
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka
- 200g szpinaku
- 50g bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- Starta skórka z cytryny
- Sok z cytryny
- Odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
*Jeśli chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy w
przepisie bułkę tartą.
Szpinak układamy na dużym durszlaku i przelewamy dwu,
trzykrotnie ciepłą wodą, aż całkowicie zwiędnie. Odstawiamy do obcieknięcia. W miseczce
umieszczamy serek, startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatołowa oraz sól i
pieprz. Szpinak dociskamy by odciekła z niego cała woda. Staramy się jej pozbyć
jak najwięcej. Następnie kroimy na desce na mniejsze kawałki i dorzucamy do
sera. Całość mieszamy. Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki. Ostrym nożem
nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy
na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami oliwy. Następnie oprószamy
delikatnie solą i pieprzem, a na końcu posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp
180 stopni na około 30 minut. Smacznego :)
Super propozycja na obiad:))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie. Z chęcią bym spróbowała kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJako entuzjastka szpinaku, stwierdzam, że bardzo podoba mi się ten przepis :) No i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńSzpinak jest tak pyszny i świetnie pasuje do wielu dań. Chętnie zjadłabym takie kotleciki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek. :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno jadłam w ten sposób przygotowaną pierś :) muszę taką zrobić :) dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis a efekt smakowy niesamowity :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak! Super nadziany kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńczęsto takie robie:)
OdpowiedzUsuńAleż one wygladają! Pyszny pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńaaa szpinaczek:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie drobiu i szpinaku!;)
OdpowiedzUsuń