Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup.
Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem,
na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła
przepysznie, oto przepis:
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- Pęczek białych szparagów
- 1 ugotowany ziemniak
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 0,5 l bulionu drobiowego np. z tego przepisu
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa
- Jako dodatek: 3 plastry szynki długodojrzewającej
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde,łykowate końcówki. Następnie je
obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi
być drobno krojona, bo całość później zblenderujemy. W garnuszku rozpuszczamy
masło, wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone
szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym
bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz
przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w
razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę,
aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego.
Uwielbiam ten krem i szparagi:)) Dziękuję za życzenia i miłego dnia;))
OdpowiedzUsuńWidzę ze tydzień szparagowy ;-) zupa z białych jest najlepsza ;-) knife&spoon
OdpowiedzUsuńrozkoszny krem! choć szparagi wolę zielone, to w takim kremie zdecydowanie białe smakują lepiej.
OdpowiedzUsuńSzparagi w formie kremu to jedyna forma, w jakich je lubię:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi :)
OdpowiedzUsuńZrobię dziś!
OdpowiedzUsuńZupa ze szparagów zawsze na tak :)
OdpowiedzUsuńZupa ze szparagów zawsze na tak :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka :-)
OdpowiedzUsuńPycha! U mnie w domu też mistrzynią zup jest mama :)
OdpowiedzUsuńZupę krem z szparagów niedawno robiłyśmy i była dobra ale podejrzewamy, że jakby zrobiła ją nasza babcia to byłaby o wiele lepsza :D Każdy ma swoją mistrzynię kuchni w domu :)
OdpowiedzUsuńWykwintnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, a tak się złożyło, ze jeszcze z nich nie robiłam zupy !! Jak to możliwe, nie wiem :) Ale dzięki za inspirację, wyczaruję coś w weekend :}
OdpowiedzUsuńWspaniały krem. Nigdy nie przygotowywałam zupki ze szparagami;)
OdpowiedzUsuń