Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej.
Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką
pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z
bułką tartą. Polecamy :)
Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji:4
Czas przygotowania:
Składniki:
- 2 garści żółtej fasolki szparagowej
- 100g boczku w plastrach
- 1 por
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki.
Nastawiamy osoloną wodę w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę i
kiedy woda ponownie zawrze gotujemy około
10 minut. Fasolka po wyjęciu powinna być lekko twardawa. Na patelni
rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Następnie
dodajemy pokrojonego pora ( najlepiej przekroić go wzdłuż na pół, a potem w
plasterki). Po około 3-4 minutach, kiedy por się zeszkli dodajemy pestki
słonecznika oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dorzucamy
fasolkę szparagową. Całość smażymy kilka minut i wykładamy na talerze. Podlejemy
na ciepło. Smacznego :)
Faktycznie bardzo fajna alternatywa, w szczególności spodobały mi się te ziarenka słonecznika. Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńFasolki z boczkiem jeszcze nie próbowałam, ale wyglada super smacznie! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na kolację:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam fasolkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na pyszną fasolkę :-)
OdpowiedzUsuńfajna przekąska - spróbuję w weekend taką przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńWstyd mówić, ale nigdy nie jadłam szparagówki :)
OdpowiedzUsuńAż burczy nam w brzuchu na ten widok :D
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńProste, pyszne danie
OdpowiedzUsuńu mnie fasolka będzie jutro:)
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńohhh musi być pyszna z tym boczkiem :-))
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na fasolkę, zobaczcie moją ;)
OdpowiedzUsuń