Strony

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami

Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi truskawkami. To jest nasz obecny numer 1 na sobotnie desery.




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 15 minut  + 50 minut pieczenia
Składniki:
Na biszkopt:
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 175g masła 
  • 75g jogurtu naturalnego
  • 50g mielonych migdałów
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 250g truskawek
  • 200g serka śmietankowego
  • 25g cukru
  • 1 jajko
  • Garść płatków migdałów
W małej misce mieszamy elementy nadzienia serowego tj. serek śmietankowy, jajko oraz cukier. Masa po wymieszaniu powinna być płynna. Odstawiamy ją na bok. W dużej misce umieszczamy miękkie masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Smacznego.






20 komentarzy:

  1. pyszności wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mi wpadł w oko, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto przywołało mi na myśl pyszne niedzielne ciasta mojej babci. Mega ;-) knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwimy się, że numer jeden, bo prezentuje się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś i ja przewertowałam gazety. Znalazałm magazyn Kuchnia z 2005 - coś znalazłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Migdały i truskawki - och i ach!

    OdpowiedzUsuń
  7. Migdały i truskawki - och i ach!

    OdpowiedzUsuń
  8. wpadam jutro na kawałek i poranną kawkę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny, waniliowy musi smakować wyjatkowo

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... biorę ze trzy kawałeczki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda znakomicie, truskawki i ser z migdałową nutą brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja się wczoraj rozkoszowalam tym ciastem :) co więcej dwa kawałki zostały mi w lodówce i czekają na duet z kawą :)

    OdpowiedzUsuń