Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego,
smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na
proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się
całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo
proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy
biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi
truskawkami. To jest nasz obecny numer 1 na sobotnie desery.
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 15 minut
+ 50 minut pieczenia
Składniki:
Na biszkopt:
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 175g masła
- 75g jogurtu naturalnego
- 50g mielonych migdałów
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 250g truskawek
- 200g serka śmietankowego
- 25g cukru
- 1 jajko
- Garść płatków migdałów
W małej misce mieszamy elementy nadzienia serowego tj. serek
śmietankowy, jajko oraz cukier. Masa po wymieszaniu powinna być płynna.
Odstawiamy ją na bok. W dużej misce umieszczamy miękkie masło, cukier, jajka,
mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i
szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w
plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do
pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie
wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę
serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w piekarniku
nagrzanym na 160 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
co za pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńpyszności wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na coś pysznego :-)
OdpowiedzUsuńTeż mi wpadł w oko, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto przywołało mi na myśl pyszne niedzielne ciasta mojej babci. Mega ;-) knifeandspoon.pl
OdpowiedzUsuńPyszne;)) a do tego szybkie:))
OdpowiedzUsuńWspaniały deser (:
OdpowiedzUsuńNie dziwimy się, że numer jeden, bo prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńdziś i ja przewertowałam gazety. Znalazałm magazyn Kuchnia z 2005 - coś znalazłam:)
OdpowiedzUsuńMigdały i truskawki - och i ach!
OdpowiedzUsuńMigdały i truskawki - och i ach!
OdpowiedzUsuńwpadam jutro na kawałek i poranną kawkę :D
OdpowiedzUsuńŚwietny, waniliowy musi smakować wyjatkowo
OdpowiedzUsuńMmmm... biorę ze trzy kawałeczki :) Pycha!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda znakomicie, truskawki i ser z migdałową nutą brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńpychota chcę kawała!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńBrzmi jak marzenie! :D
OdpowiedzUsuńA ja się wczoraj rozkoszowalam tym ciastem :) co więcej dwa kawałki zostały mi w lodówce i czekają na duet z kawą :)
OdpowiedzUsuń