Korzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć
niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny
przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej,
suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje
naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Potrawa
wolna od glutenu
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji)
- Szklanka bulionu (lub wody)
- 7 zielonych szparagów
- 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą
- 2 łyżki oliwy z pomidorów
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Garść pestek słonecznika
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Kasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około 5 minut
często mieszając. Dolewamy wodę lub bulion, łyżkę oleju z suszonych pomidorów
oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 12-13 minut.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na 3 cm kawałki. Dorzucamy
do kaszy, całość mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Następnie przekładamy
kaszę do miski. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek i
uprażony słonecznik. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z suszonych
pomidorów, solą i pieprzem. Soli nie sypiemy zbyt dużo, bo ser feta jest słony w smaku. Na końcu posypujemy fetą. Można podawać na ciepło
lub na zimno. Smacznego.
To musi być pyszne i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuńJakie smakowitości:)
OdpowiedzUsuńJuż pysznie wygląda a na pewno smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to dla mnie samo zdrowie:)) Super:))
OdpowiedzUsuńlubię wszelkie kasze, więc jest to przepis w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńlubię kaszę i fetę i szparagi:D
OdpowiedzUsuńJest tu wszystko czego mi o tej porze roku potrzeba do szczęścia :} A suszone pomidory...mniam mniam mniam. Brakuje tylko ukochanych truskawek, no ale raczej to nie ta nuta smakowa :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam kaszę jaglaną w każdym wydaniu :) pyszne to danie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs :)
Pyszna propozycja na obiad :) Smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy kaszę, więc pozycja jak najbardziej do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Szkoda sezonu na szparagi ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie obiady :-)
OdpowiedzUsuńHej ! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Pytania na blogu : http://urudejnatalerzu.blogspot.com/ ;)
OdpowiedzUsuń