Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść
surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii
będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania
obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny
;)
Potrawa wolna od glutenu.*
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- Olej rzepakowy do smażenia
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek
*Osoby nie jedzące glutenu zamiast bułki tartej powinny użyć 8 łyżek mielonych migdałów J
Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą
i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co
najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy
jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę tymianku. Cukinie
maczamy w jajku, a potem w wymieszanych ze sobą migdałach i bułce. Układamy na
patelni. Krążki najlepiej umieszczać od brzegu do centrum, zgodnie z ruchem wskazówek
zegara. Zanim ułożymy ostatnią, pierwszą już należy przełożyć na drugą stronę.
Powinna mieć śliczny, złoty kolor. Jeśli lubimy możemy ją posypać delikatnie
żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Krążki wykładamy na ręcznik papierowy,
aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego J
Cukinię bardzo lubię! Takie krążki to coś dla mnie - szybkie i smaczne! :)
OdpowiedzUsuńSmaczna klasyka!
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńI u mnie taka cukinia często gości na talerzach :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie, ale kurczę nikt ich nie chciał jeść :D
OdpowiedzUsuńDo tego mizeria i najlepszy obiad świata gotowy :) Pycha!
OdpowiedzUsuńSmakowita przekąska ;)
OdpowiedzUsuńLubię cukinię, więc chętnie spróbowałabym takie krążki :)
OdpowiedzUsuńhttp://prostozpiekarnika.blogspot.com/
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i mogę jeść i jeść :-)
OdpowiedzUsuńCukinia jest pyszna.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona postać cukinii :)
OdpowiedzUsuńkolejna pysznie wyglądająca propozycja z cukinia:)
OdpowiedzUsuńmy cukinię rzadko jemy... trzeba to zmienić!
OdpowiedzUsuńZnam, ale nie przepadam, jak dla mnie zbyt tłuste:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione, mama mi to zawsze serwowała jako zamiennik schabowego ;-) pozdrawiamy knifeandspoon.pl
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie mama nam zawsze takie robiła :D My przepadałyśmy za nimi ale męska część rodziny wolałaby w formie mięsa xD
OdpowiedzUsuń