Strony

środa, 10 czerwca 2015

Mizeria z cukinii

Dla wielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią :) Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym!




 Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut kiedy cukinia będzie mięknąć
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 1 duża cukinia 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • ½ pęczka koperku
  • Przyprawy: Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru

Cukinie myjemy i kroimy w paseczki, tak jak ogórka na mizerie. Następnie umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na około 30 minut by zmiękła. Po tym czasie dodajemy do cukinii jogurt, śmietanę, posiekany koperek oraz doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Całość mieszamy  i gotowe. Smacznego :)




11 komentarzy:

  1. O jaki nowy pomysł na mizerię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam takiej mizerii. Świetny pomysł! Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak cukinia:) nie zastąpiona:))

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię cukinię w sałatkach, ale w mizerii to dla mnie nowość;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mizerię ale z cukini jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna alternatywa dla klasycznej surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mizerii z cukinii jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogórek w mizerii nadaje świeżości, ciekawe jak sprawdza się cukinia w takiej roli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny i oryginalny pomysł. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń