Strony

środa, 17 czerwca 2015

Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta z kurczakiem i mieszanką żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze śmietaną i jajkami. Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam!



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea)
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia
Składniki:
Na ciasto:
  • 110g mąki pszennej
  • 110g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100g miękkiego masła  
  • 1 jajko 
  • 5 łyżek zimnej wody
  • Szczypta soli
Na farsz:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • Garść zielonej fasolki szparagowej
  • Garść żółtej fasolki szparagowej 
  • 330ml śmietany 18% (duże opakowanie)
  • 50g żółtego sera 
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy nieco wody. Następnie zawijamy w woreczek i umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i umieszczamy w garnku z zimną osoloną wodą, gotujemy około 20 minut. Możemy również ugotować ją na parze. Kurczaka czyścimy z błonek i tniemy na paseczki. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju rzepakowego i smażymy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wałkujemy na blacie obsypanym mąką i układamy w formie od tarty. Dziurawimy lekko widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg) na 12 minut. Kiedy spód się podpieka umieszczamy w miseczce jajka, śmietanę, starty na małych oczkach ser oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy obficie pieprzem, trochę mniej solą i mieszamy całość. Na ciasto wykładamy fasolkę, na to kurczaka, a na końcu wylewamy delikatnie jajeczną masę. Pieczemy kolejne 20 - 25 minut. Smacznego.




15 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja. Uwielbiam takie tarty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, fajny nowy sposób na fasolkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę w końcu zrobić jakąś tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tarty, a z kurczakiem to nawet bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tak ekstra sposób podaną fasolkę to nie jadłyśmy. Musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, aż już się nie mogę doczekać swojej fasolki szparagowej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała tarta! Fajna odmiana od fasolki z bułeczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tarty na słono. Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi takie oblicze fasolki odpowiada jak najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a co z tą cebulą i czosnkiem, w którym momencie trzeba to dodać

    OdpowiedzUsuń