Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów.
Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna
eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta z kurczakiem i mieszanką
żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze śmietaną i jajkami.
Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam!
Potrawa przygotowana z
tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea)
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia
Składniki:
Na ciasto:
- 110g mąki pszennej
- 110g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 5 łyżek zimnej wody
- Szczypta soli
Na farsz:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- Garść zielonej fasolki szparagowej
- Garść żółtej fasolki szparagowej
- 330ml śmietany 18% (duże opakowanie)
- 50g żółtego sera
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- Olej rzepakowy do smażenia
- Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i
zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy
nieco mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy nieco wody. Następnie zawijamy w
woreczek i umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie fasolkę myjemy, odcinamy
końcówki i umieszczamy w garnku z zimną osoloną wodą, gotujemy około 20 minut.
Możemy również ugotować ją na parze. Kurczaka czyścimy z błonek i tniemy na
paseczki. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju
rzepakowego i smażymy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy schłodzone ciasto z
lodówki. Wałkujemy na blacie obsypanym mąką i układamy w formie od tarty. Dziurawimy
lekko widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg)
na 12 minut. Kiedy spód się podpieka umieszczamy w miseczce jajka, śmietanę,
starty na małych oczkach ser oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy obficie
pieprzem, trochę mniej solą i mieszamy całość. Na ciasto wykładamy fasolkę, na
to kurczaka, a na końcu wylewamy delikatnie jajeczną masę. Pieczemy kolejne 20
- 25 minut. Smacznego.
Pyszna propozycja. Uwielbiam takie tarty :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, fajny nowy sposób na fasolkę:)
OdpowiedzUsuńSuper, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zrobić jakąś tartę:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty, a z kurczakiem to nawet bardzo ;)
OdpowiedzUsuńW tak ekstra sposób podaną fasolkę to nie jadłyśmy. Musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smakowe
OdpowiedzUsuńSuper, aż już się nie mogę doczekać swojej fasolki szparagowej!
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! Fajna odmiana od fasolki z bułeczką ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty na słono. Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńwygląda luksusowo:)
OdpowiedzUsuńMi takie oblicze fasolki odpowiada jak najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńa co z tą cebulą i czosnkiem, w którym momencie trzeba to dodać
OdpowiedzUsuń