Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie
zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy
sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)
Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić
kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej
wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych. Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :)
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Kilka gałązek koperku
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano
Na puree:
- 1 mały kalafior
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- Przyprawy: sól, biały pieprz
Przygotowanie puree: Kalafiora porcjujemy na różyczki, a
ziemniaki obieramy. Umieszczamy w garnku z zimną, lekko osoloną wodą i stawiamy
na gaz. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu, odcedzamy. Dodajemy sól,
pieprz i masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree.
Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i
ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy
warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie
doprawiając do smaku. Kiedy mięso będzie obsmażane dodajemy pomidory oraz
przecier pomidorowy rozpuszczony w 1/4 szklance wody. Całość mieszamy i smażymy
około 5 minut. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Przekładamy
do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy puree. Wstawiamy do nagrzanego
na 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut (aż puree zacznie się rumienić z
wierzchu). Wyciągamy i obsypujemy koperkiem. Podajemy koniecznie na ciepło.
Smacznego.
Taki super obiadek poproszę :)
OdpowiedzUsuńbym zjadła kęs lub dwa:)
OdpowiedzUsuńAz mi zapachniało taką zapiekanką ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to połączenie smaków oraz forma, w jakiej przygotowałaś to danie. Myślę, że bym nie wpadła na to, aby 5to zrobić właśnie w formie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńApetyczny obiad! Lubię takie zapiekanki ... :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńno i zrobiłam się głodna:P
OdpowiedzUsuńTeż lubimy zapiekanki choć nie wiadomo dlaczego rzadko je robimy. Ale Twoja wygląda super apetycznie :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym porcyjkę takiej zapiekanki :) Pychota
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka!
OdpowiedzUsuńprzepyszna na pewno:)
UsuńAle ta zapiekanka musi być smaczna :) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja!
OdpowiedzUsuńFajnie zapieczone danie :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńStrasznie fajne to puree! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na zapiekankę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤