poniedziałek, 1 czerwca 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym

Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)
 Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :)



Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Składniki:
  • 500g mięsa mielonego  
  • 2 marchewki  
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Kilka gałązek koperku
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano

Na puree:

  • 1 mały kalafior 
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła 
  • Przyprawy: sól, biały pieprz
Przygotowanie puree: Kalafiora porcjujemy na różyczki, a ziemniaki obieramy. Umieszczamy w garnku z zimną, lekko osoloną wodą i stawiamy na gaz. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu, odcedzamy. Dodajemy sól, pieprz i masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree.

Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku. Kiedy mięso będzie obsmażane dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy rozpuszczony w 1/4 szklance wody. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy puree. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut (aż puree zacznie się rumienić z wierzchu). Wyciągamy i obsypujemy koperkiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.







17 komentarzy:

  1. Az mi zapachniało taką zapiekanką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba to połączenie smaków oraz forma, w jakiej przygotowałaś to danie. Myślę, że bym nie wpadła na to, aby 5to zrobić właśnie w formie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny obiad! Lubię takie zapiekanki ... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna zapiekanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubimy zapiekanki choć nie wiadomo dlaczego rzadko je robimy. Ale Twoja wygląda super apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym porcyjkę takiej zapiekanki :) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ta zapiekanka musi być smaczna :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie zapieczone danie :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł na zapiekankę
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly