Naszła nas ostatnio ochota na jakiś fajny deser. Po
przeszukaniu kuchni okazało się, że z owoców mamy tylko kilka brzoskwinie i
nektarynki. Postanowiłyśmy je
wykorzystać i upiec w piekarniku, a następnie zaserwować z lodami.Wyszło pysznie :)
Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 4
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Składniki:
- 3 brzoskwinie
- 3 nektarynki
- 3 łyżki cukru waniliowego
- Kilka kropli soku z cytryny
Brzoskwinie i nektarynki kroimy w ćwiartki i wyciągamy
pestkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obsypujemy cukrem. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wykładamy na
talerz i podajemy koniecznie na ciepło, najlepiej z lodami. Smacznego.
*Jeśli chcemy podać deser dzieciom warto po upieczeniu obrać owoce ze skórki :)
Ooo to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńI te rozpływające się lody=pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam - chyba nawet wolę pieczone od surowych:)
OdpowiedzUsuńMniam nigdy nie zapiekałyśmy owoców w taki sposób :D
OdpowiedzUsuńCoś pysznego, jadłam kiedyś podobny deser ale z ananasów :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam - robię takie z miodem i mięta albo z lawendą :)
OdpowiedzUsuńPieczone owoce smakują cudownie!;)
OdpowiedzUsuńja do tego bitą śmietaną bym jeszcze dała;D
OdpowiedzUsuńPieczone owoce z lodami smakują fantastycznie.
OdpowiedzUsuńTwoje brzoskwinie bardzo mnie kuszą!
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń