Dzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem
mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie
jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy.
Potrawa wolna od glutenu
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
- Woreczek ryżu naturalnego
- 500g mięsa mielonego
- 4 bakłażany (ewentualnie papryki)
- 2 szalotki
- Ząbek czosnku
- Puszka krojonych pomidorów
- 100 g żółtego sera
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- Pęczek natki pietruszki
- Łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej
Nastawiamy wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na
patelni. Po chwili dorzucamy czosnek, smażymy około minuty i wrzucamy mięso.
Obsmażamy kilka minut. W między czasie bakłażany rozcinamy poprzecznie na pół, a
następnie wydrążamy. Środek jednego bakłażana kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnie. Chwile obsmażamy i dorzucamy puszkę pomidorów. W ¼ szklance
wody rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Dorzucamy przyprawy,
ryż i posiekaną pietruszkę (zostawiając odrobinę do dekoracji). Całość mieszamy
i wypełniamy bakłażany. Na wierzchu posypujemy żółtym serem i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa, ale bakłażana w takiej postaci jeszcze nie jadłam :) Chyba czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaellie.blogspot.com/
..aż mi ślinka pociekła jak zobaczyłam Wasze jedzonko:)) mniam.....
OdpowiedzUsuńMniammmm....
OdpowiedzUsuńZa wyjątkiem żółtego sera zjadłabym w całości!
Żółty ser można zstąpić mozzarellą :)
UsuńRobiłam podobnie, tylko dałam kuskus, fajne danie:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie i bardzo lubię takie faszerowane warzywa
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńW bardzo podobny sposób faszeruję cukinię, chociaż nigdy nie dodawałam ryżu, następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane ;) bardzo apatycznie wyglądają...
OdpowiedzUsuńapetycznie ;)
Usuńjest pyszny! cudowny letni obiad :-)
OdpowiedzUsuńZamieniłybyśmy bakłażan na cukinie i byłoby super :D
OdpowiedzUsuńOj wierzę, że pyszne. Miałam kiedyś okazję takie jeść i były rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńFaszerowana warzywa są pyszne :) Bardzo fajne nadzienie, w sam raz na letni obiad.
OdpowiedzUsuń