Całkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki
Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby
nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki
co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem
na dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam!
Składniki:
- 500g polędwicy z dorsza
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki jasnego piwa
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
- Do podania: cytryna, sos czosnkowy
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i
pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera
do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki
i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w
cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy
ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami
cytryny.
Ależ smacznie, lubię taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńPysznie :-) bardzo fajny przepis na rybkę :-)
OdpowiedzUsuńObiad z ryby jest super! :)
OdpowiedzUsuńdorsz jest pyszną rybką:)
OdpowiedzUsuńRybka w takim wydaniu zawsze pyszna :D
OdpowiedzUsuńA Ty proponujesz wykorzystać do tego dania tylko dorsza? Ja, uwielbiam ryby w każdej postaci - zarówno smażone, jak i pieczone. Jutro zamierzam przygotować łososia. Najprawdopodobniej przygotuję go według jednego z przepisów opublikowanych na stronie ich producenta: https://mowisalmon.pl/przepisy/ - zapowiadają się naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuń