Chętnie podejmuję nowe wyzwania. Równie chętnie uczę się
nowych rzeczy. Kiedy zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog Mała Łyżeczka proponuje
malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do
przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny
barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem
postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam
go kilka razy, aż wreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania
i wzięcia udziału w wyzwaniu :)
Czas przygotowania: ok. 3h
Ilość porcji: 8
Składniki:
- Porcja rosołowa
- 5 łyżek suchej fasoli
- 3 buraki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek pora
- Cebula
- Łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Natka pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy,
Fasolę płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy 1 szklanką
wody. Włączamy gaz i zagotowujemy, następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny
w wodzie. Po tym czasie wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.
Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni)
około 1 godzinę.
Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do
wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i
gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa.
Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie
robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa
(bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy.
Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier
pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość
mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego
:)
Uwielbiam barszcz i pojawia się on u mnie dość często. Wspaniały ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńCałe lata go nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa! Zupa zup! Jak dla mnie to bardziej nawet jednogarnkowe danie :D Uwielbiam barszcz ukraiński i uwielbiam go robić. Dlatego z radością "połykam" każdy przepis :) Twój jest dokładnie taki jaki ja znam, z jedna różnicą. Ja przed dodaniem startych buraczków do wywaru podsmażam je jeszcze kilka minut na maśle. To sposób, który dostałem od lwowskiej gospodyni :) Mniam! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam barszcz ukraiński :3
OdpowiedzUsuńTak dawno nie jadłam tej zupy, a ją uwielbiam ! Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńU nas nigdy się barszczu ukraińskiego nie robiło, dopóki nie spróbowałyśmy go na obozie i zakochałyśmy się w nim :D
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje;D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział <3 barszcz wygląda wspaniale!!! Cieknie mi ślinka :D pychotka!
OdpowiedzUsuńBakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata
OdpowiedzUsuń