Strony

wtorek, 19 stycznia 2016

Ciecierzyca po bretońsku

Odkąd zjadłam ciecierzyce po raz pierwszy w kółko kombinuje, gdzie by ją przemycić mojej rodzinie. Kilka dni temu wpadłam na pomysł by w fasolce po bretońsku zastąpić fasolkę, ciecierzycą. Efekt wyszedł pyszny, a ta wersja smakuje mi chyba jeszcze lepiej niż tradycyjna. Zdecydowanie polecam wypróbować wszystkim amatorom cieciorki, jak i fasolki po bretońsku.



Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: cała noc do moczenia ciecierzycy + 45 minut
Składniki:
  • Szklanka ciecierzycy
  • 2 duże podwędzane kiełbasy
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody
  • Łyżka oleju do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, ostra papryka, majeranek
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia wylewamy wodę z moczenia, zalewamy świeżą woda i gotujemy około 1,5h pod koniec dodając soli. Ciecierzyca pod koniec gotowania powinna być miękka. Wody z gotowania ciecierzycy nie wylewamy tylko zostawiamy ją w garnku razem ze strączkami.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia cebuli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dwie minutki i dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy pomidory w puszce. Przesmażamy i przelewamy do ciecierzycy. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w ½ szklanki wody i dolewamy do garnka.  Doprawiamy całość i dusimy co najmniej kwadrans pod przykryciem. Ciecierzyca po bretońsku jest gotowa do jedzenia. Smacznego.








6 komentarzy:

  1. Na zimowe dni świetne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super odmiana fasolki ;-) pozdrawiam knife&spoon

    OdpowiedzUsuń
  3. Super odmiana do fasolki ;-) pozdrawiam knife&spoon

    OdpowiedzUsuń
  4. A to coś nowego :) Fajny pomysł na klasyczne danie :) Taki talerz bym teraz chętnie pochłonęła, bo za oknem zimno :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieciorkę wykorzystuje na różne sposoby :-) mieszałam ją nawet z fasolą w pomidorach. Pysznie ją zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń