Stek z kalafiora to nic innego jak kalafior pieczony w
formie płatów. Bardzo pyszny, aromatyczny i niezwykle atrakcyjny wizualnie. Idealny jako
dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zrobiłam, skosztowałam i przepadłam :)
Polecam!
Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl
Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia
Składniki
- 1 kalafior
- Łyżka oleju roślinnego
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Kalafior rozcinamy na pół, tak by przeciąć głąb na środku. Z każdej
połówki odmierzamy mniej więcej 2 cm i ścinamy resztę. Można ją wykorzystać np.
do zupy. Rozgrzewamy patelnie lub brytfankę z łyżką oliwy. Koniecznie taką, którą można później wstawić do piekarnika. Kalafiora oprószamy
solą i pieprzem. Delikatnie przenosimy na rozgrzaną brytfankę przyprawami do
dołu. Oprószamy z drugiej strony. Po 2 minut obracamy steki. Po kolejnych 2
wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie
wyjmujemy kalafiora i zajadamy :)
Kalafior po podsmażeniu
Kalafior po upieczeniu
Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl
Świetny pomysł :) Dodałabym jajko sadzone i cały obiad gotowy:)
OdpowiedzUsuńmniam:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego kalafiora :-)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) I nazwa bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńJapońskich nożach
OdpowiedzUsuńakcesoria
OdpowiedzUsuń