Makaron z pieczonym kalafiorem a’la carbonara to bardzo
fajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu
przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny. Polecam szczególnie osobom zapracowanym
:)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty penne dla 4 osób
- 1 średniej wielkości kalafior
- Ok. 100g orzechów włoskich (można zastąpić laskowymi)
- Ok. 50g parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek tymianku (można zastąpić suszonym, ale wówczas potrawa traci na smaku)
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Kalafior dzielimy na małe różyczki. W misce mieszamy oliwę
wraz z posiekanym tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie mieszamy kalafior z oliwą i układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze
kawałki, posypujemy kalafiora i pieczemy kolejne 5 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy makaron według instrukcji na
opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy nieco wody z jego gotowania. Do sporej
patelni przekładamy kalafior z orzechami. Dorzucamy gorący makaron, następnie zalewamy roztrzepanym jajkiem, śmietaną oraz posypujemy parmezanem. Dodajemy również posiekaną
natkę pietruszki. Całość mieszamy i przykrywamy na chwilkę pokrywką. Temperatura
od makaronu powinna być wystarczająca, aby podgrzać jajko i śmietanę. Jeśli tak
się nie stanie możemy delikatnie podgrzać patelnie, uważając by jajko się nie ścięło.
Jeśli sos jest zbyt gęsty wówczas dolewamy wodę z makaronu. Na końcu sprawdzamy
czy jest dostatecznie doprawione i ewentualnie dorzucamy pieprz i sól.
Smacznego.
Bardzo proste,bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musimy upiec kalafiora :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł, uwielbiam pieczonego kalafiorka :-)
OdpowiedzUsuńefektownie wygląda!
OdpowiedzUsuń