Tematem następnego tygodnia w wydarzeniu „W 2016 nauczę się gotować” mają być kanapki na ciepło. Tradycyjnie takie kanapki przyrządza się w
piekarniku lub tosterze. Jednak kiedy mieszkałam na swoim pierwszy mieszkaniu
nie miałam ani tego, ani tego. Wówczas zrodził się pomysł robienia grzanek na
patelni. Taki sposób przyrządzania grzanek rozgościł się u nas dobre. Obecnie
mimo, że mam piekarnik bardzo często wracam do takich grzanek z patelni. Przygotowuje
się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 bułka (bagietka, chleb tostowy)
- 4-5 plasterków sera
- 2 plasterki szynki
- Masło
- Opcjonalnie: pomidor, kiełki*
*Tak naprawdę możecie położyć na grzanki wszelkie ulubione
produkty :)
Rozgrzewamy patelnie z przykrywką. Bułkę tniemy na plasterki
i smarujemy masłem z obu stron. Układamy na patelni i przykrywamy przykrywką.
Po kilku chwilach sprawdzamy czy spód się ładnie zarumienił, przewracamy wówczas
na drugą stronę. Układamy kawałek szynki, sera i pomidora. Przykrywamy pokrywką
i trzymamy na małym ogniu. Czekamy aż ser się stopi, a spód zarumieni.
Zdejmujemy i podajemy np. posypane kiełkami. Smacznego.
Też robię czasem takie patelniowe grzanki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-) szybko i naprawdę pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i szybka przekąska - pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na szybkie kanapki. Ja swoje zwykle piekę w tosterze;)
OdpowiedzUsuńProste i jakie pyszne :D
OdpowiedzUsuń