Strony

niedziela, 21 lutego 2016

Grzanki z patelni

Tematem następnego tygodnia w wydarzeniu „W 2016 nauczę się gotować” mają być kanapki na ciepło. Tradycyjnie takie kanapki przyrządza się w piekarniku lub tosterze. Jednak kiedy mieszkałam na swoim pierwszy mieszkaniu nie miałam ani tego, ani tego. Wówczas zrodził się pomysł robienia grzanek na patelni. Taki sposób przyrządzania grzanek rozgościł się u nas dobre. Obecnie mimo, że mam piekarnik bardzo często wracam do takich grzanek z patelni. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J




Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 1 bułka (bagietka, chleb tostowy)
  • 4-5 plasterków sera
  • 2 plasterki szynki
  • Masło
  • Opcjonalnie: pomidor, kiełki*

*Tak naprawdę możecie położyć na grzanki wszelkie ulubione produkty :)

Rozgrzewamy patelnie z przykrywką. Bułkę tniemy na plasterki i smarujemy masłem z obu stron. Układamy na patelni i przykrywamy przykrywką. Po kilku chwilach sprawdzamy czy spód się ładnie zarumienił, przewracamy wówczas na drugą stronę. Układamy kawałek szynki, sera i pomidora. Przykrywamy pokrywką i trzymamy na małym ogniu. Czekamy aż ser się stopi, a spód zarumieni. Zdejmujemy i podajemy np. posypane kiełkami. Smacznego.












5 komentarzy: