Zimową porą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek.
Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej
atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam
wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym
ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :)
Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki
Ilość porcji: 3
Składniki:
- ½ główki sałaty
- ½ awokado
- ½ zielonego ogórka
- Kilka główek brukselki
- Łodyga selera naciowego
- Gałązka natki pietruszki
- Garść pestek słonecznika
Na dressing:
- 2 łyżki oliwy
- Łyżka octu
- ½ cytryny
- Malutki ząbek czosnku
- Garść natki pietruszki
- ½ papryczki chili
Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki,
pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę
pietruszki porwij na małe kawałki, a
chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu
wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu. Warzywa przełóż do
miski, polej dressingiem, wymieszaj i wyłóż na talerz. Smacznego
Takie sałatki są wspaniałe dla zdrowia:)
OdpowiedzUsuńWspaniała :-) z chęcią bym taką zjadła :-)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie!
OdpowiedzUsuńpięknie i zielono:)
OdpowiedzUsuńzielone pyszności :) i można zabrać jako drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki ! Ostatnio często sobie je robię na drugie śniadanie, wypróbuję i tę wersję :)
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy bez żadnych słów sprzeciwu :D
OdpowiedzUsuń