Strony

środa, 13 kwietnia 2016

Bananowe brownie (fit)

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na nietypowe ciasto. Tego typu przepisy do tej pory rzadko kiedy gościły na blogu, ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni. Chcemy Wam bowiem zaproponować bananowe brownie. Co w  nim nietypowego zapytacie? Ano fakt, że został upieczony bez cukru, bez glutenu i bez laktozy ;) Po takim opisie tego ciasta na naszym facebooku padło pytanie, czy smak został? Śpiesznie donosimy, że został, jak najbardziej jest obecny i jest zdecydowanie obłędny! Niedowiarkom polecamy wypróbować przepis :)
Przepis w nieco zmienionej formie pochodzi ze strony www.hpba.pl



Potrawa wolna od glutenu


Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: Mała keksówka
Składniki:
  • 200g mąki ryżowej
  • 100g ksylitolu
  • 3 banany
  • 2 łyżki kakao
  • 60g oleju kokosowego
  • 50 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli


Banany rozcieramy widelcem i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut. Podajemy samodzielnie lub z domowym dżemem. Smacznego.




10 komentarzy: