W ostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza
pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu.
Niestety przez całkowity brak czasu nie mamy kiedy podzielić się z Wami
przepisami, które udało nam się zgromadzić. Obiecamy wkrótce to nadrobić :)
Pierwszy przepis jaki Wam prezentujemy to pyszne, szybkie pęczotto z kurczakiem
i jarmużem. Doskonale smakuje zaraz po przygotowaniu, jak i na następny dzień. Idealnie
nadaje się jako drugie śniadanie do pracy :) Przepis pochodzi z tej strony.
Czas przygotowania: około 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500ml bulionu drobiowego
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- Ok. 80g (duża garść) jarmużu
- Cebula
- Por
- Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
- Oliwa do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy świeżo mieloną
solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i odkładamy na
bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy
około minutę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po
chwili dorzucamy również drobno pokrojonego pora. Dodajemy tymianek i kolorowy
pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni a na środek
wykładamy kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączamy ze
sobą, smażymy chwilkę i dodajemy gorący bulion. Potrawę dusimy około 20-25
minut w razie potrzeby dolewając bulionu. Sprawdzamy kaszę i jeśli jest miękka
dodajemy posiekany jarmuż. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż jarmuż będzie miękki.
Smacznego :)
Ostatnio miałam właśnie chętkę na pęczak i też zrobiłam takie pęczotto. Pysznie wygląda wasze, no i ten jarmuż ! Mniam :)
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie na talerzu:)
OdpowiedzUsuńja bym trochę koloru dodała np papryki pietruszki:D
OdpowiedzUsuńMy zawsze i wszędzie jesteśmy fankami kaszy gryczanej ale pęczak też bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńJak smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń