Przedstawiamy Wam idealne danie dla zabieganych. Praktycznie
samo się robi w piekarniku, a ilość ubrudzonych naczyń jest ograniczona do
minimum. Polecamy tym, którzy nie mają za dużo wolnego czasu oraz tym którzy nie przepadają za wystawaniem w
kuchni :)
Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (35 minut)
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g)
- 500g młodych ziemniaków
- 200g pomidorków koktajlowych
- Ćwiartka cytryny
- Olej rzepakowy
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
- Gałązka koperku
Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy
w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i
tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na
180 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i
wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25
minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki. Na
wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku).
Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa są
miękkie a ryba upieczona. Smacznego
Wygląda smakowicie ! Uwielbiam takie letnie dania :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię rybę, dorsza w szczególności:)
OdpowiedzUsuńCos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńjak ryb nie lubię to ta wygląda zacnie;D
OdpowiedzUsuńTe zapieczone warzywka z rybką muszą genialnie się komponować :D
OdpowiedzUsuń