Chrupiące z zewnątrz, a miękkie, piankowe w środku – idealne
bezy. Porcja pysznego szczęścia. Dzisiaj proponuje przygotować potrójne
szczęście w towarzystwie śmietany i owoców. Tort bezowy to idealny deser na
ciepłe dni: lekki, słodki z mnóstwem pysznych sezonowych owoców!
Składniki:
Bezy:
- 6 białek
- 250g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki
- Ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny
Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy. Pod koniec
ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo
cukier wsypując po łyżce oraz sok z cytryny. Wyłączamy mikser i robimy szybki
test, czy białka są odpowiednio ubite – odwracamy delikatnie miskę do góry dnem.
Jeśli się trzymają to białka są odpowiednio ubite. Kiedy masa się przelewa to ponownie włączamy mikser na kilka chwil. Do ubitej piany dodajemy skrobie ziemniaczaną i mieszamy delikatnie
szpatułką.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i odrysowujemy (np. od
miseczki) trzy okręgi średniej wielkości. Warto wybrać taką wielkość, by można
było piec trzy blaty równocześnie. Wykładamy pianę, delikatnie formujemy bezy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140
stopni na jedną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki otwarte.
W między czasie ubijamy śmietanę kremówkę (bez dodatku
cukru!). Na ostygnięty blat nakładamy kremówkę oraz owoce*, układamy następny
blat, ponownie śmietana i owoce. Robimy tak do skończenia składników. Uważamy
by kolejne warstwy były w miarę płaskie, aby cały tort nie przewrócił się na
bok. Zajadamy od razu po przygotowaniu, Smacznego!
*Kremówkę oraz owoce nakładamy tuż przed podaniem. Jeśli bezy pieczemy wcześniej to zostawiamy w piekarniku do momentu podania.
Przed pieczeniem.
Po pieczeniu.
Składamy tort...
... wraz z moim małym pomocnikiem :)
Po przekrojeniu.
wspaniale wygląda, cudo:)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje - te wartstwy, te kolory - idealny deser na lato :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńoooo matko..ale bomba ! :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKrólewski deser:)
OdpowiedzUsuńwygląda elegancko:D
OdpowiedzUsuńKrólewski ! Zawsze mówiłam, że beza to królowa wśród ciast i taki też jest ten tort :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik. Wygląda bardzo elegancko:D
OdpowiedzUsuń