Sezon na bób powoli zmierza ku końcowi. Mam jednak nadzieję,
że zdążycie jeszcze wypróbować przepis na pstrąga pieczonego z bobem i
ziemniaczkami. Jest to bardzo fajny i prosty przepis na pyszny obiad.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 2 pstrągi
- 10 młodych ziemniaczków
- Paczka bobu
- ½ cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki
- Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
- Nieco oleju
Ziemniaki myjemy, a następnie wkładamy do
garnka i zalewamy wodą. Lekko solimy i stawiamy na gaz. Kiedy zaczną się
gotować, czekamy 10 minut i wyłączamy gaz. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do formy do
pieczenia, polewamy delikatnie oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. W tym samym czasie nastawiamy wodę na
bób. Strączki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Następnie
odsączamy, przelewamy zimną wodą dla zachowania koloru i obieramy. W czasie
kiedy warzywa się gotują i pieką oczyszczamy dokładnie rybę. Nacinamy ją
delikatnie z obu stron tak jak na zdjęciu. Smarujemy oliwą z wierzchu i w
środku. Oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Środek ryby
również oprószamy przeprawami, wkładamy plasterki cytryny oraz nieco posiekanej
natki pietruszki. Upieczone ziemniaki wyjmujemy i układamy na nich rybę. Możemy
delikatnie podlać je białym winem (około 50-75ml) i wstawiamy ponownie do
piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wysuwamy rybę i obsypujemy bobem, wstawiamy ponownie
na 2 minuty. Wyjmujemy całość z piekarnika i posypujemy pozostałą natką
pietruszki. Smacznego.
Bardzo mi się podoba taki pomysł na pstrąga :)
OdpowiedzUsuńoryginalne i smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze ryby z bobem, więc bardzo mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiadek! :)
OdpowiedzUsuńza rybą nie przepadam;p
OdpowiedzUsuń