Sezon na grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie.
Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek
proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem
kurek.
Potrawa wolna od glutenu.
Składniki:
- 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze)
- 250g kurek
- 500ml rosołu (lub bulionu)
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól
Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Cebulę drobno
siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i dorzucamy starty czosnek. Chwilkę smażymy. Mięso kroimy w kostkę. Pieprz
kolorowy ucieramy w moździerzu albo używamy już zmielonego. Obsypujemy mięso i
oprószamy solą. Cebule odsuwamy na boki i wrzucamy mięso. Smażymy, aż się
zarumieni. Kurki umieszczamy w misce z wodą i dosypujemy nieco sody
oczyszczonej (to ułatwi ich mycie). Kiedy będą oczyszczone kroimy na mniejsze
kawałki. Dorzucamy do usmażonego kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty i dolewamy
bulion. Gotujemy całość przez chwilkę. Do miseczki ze śmietaną dodajemy
stopniowo nieco powstałego sosu. Kiedy dodamy już kilka łyżek całość przelewamy
na patelnię. Dodajemy koperek i mieszamy. Po minucie wyłączamy gaz i możemy
zajadać. Proponujemy podać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :)
Pyszne - mam akurat opakowanie kurek w lodówce !
OdpowiedzUsuń