Lubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To
przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w…
naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie
fantastyczny!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki)
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- jajko
- Sól
- Margaryna lub masło (do smażenia)
Na farsz:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie)
- Cebula
- Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały
Do podania proponujemy:
- 200g boczek surowy wędzony
- Cebula
Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą.
Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy
delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce miksera umieszczamy składniki
na naleśniki, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli
ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie
podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki.
Nam wyszło 8 naleśników. Ugotowane ziemniaki wraz z podsmażoną cebulką i serem
mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia doprawiamy solą (niewiele jeśli
ziemniaki już były solone) oraz pieprzem. Jeśli nie posiadamy maszynki do mięsa
farsz można ugnieść praską do ziemniaków. Usmażone naleśniki smarujemy farszem
i zawijamy ruloniki. Następnie tniemy poprzecznie po skosie na 3 kawałki.
Podajemy z podsmażoną cebulką i boczkiem.
bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńTo są naleśniki! Farsz aż się wylewa z ciasta!Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
OdpowiedzUsuńŚwietny zamiennik, jeśli nie ma się ochoty na lepienie pierożków:)
OdpowiedzUsuńFanie pomyślany ten farsz do naleśników - ja zazwyczaj robię je na słodko, a jeśli nawet zdarzy mi się na słono, to na pewno nie w taki sposób. Pycha :)
OdpowiedzUsuńOstatnio na blogu www.kcalmar.com/blog były bezglutenowe. Polecam Ci ich stronkę, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuń