Uwielbiam pesto za smak i szybkość w przygotowaniu. Po całym
dniu w pracy jest to naprawdę idealne danie na obiad. Nie byłabym jednak sobą,
gdybym ciągle robiła je tak samo :) Eksperymentowałam już z pesto z bazylii, ze
szpinaku, pieczonej papryki i jarmużu. Dzisiaj nadszedł czas na pesto z
awokado. Jego smak jest nieco delikatniejszy niż tradycyjnego pesto z bazylii, a konsystencja bardziej kremowa. Zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis!
Potrawa wolna od glutenu.*
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji 4 -5
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- ¾ doniczki bazylii
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego
- Garść nasion słonecznika
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
- Makaron dla 4 osób (najlepiej pełnoziarnisty)
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Do
pojemnika od blendera wkładamy obrane i pokrojone awokado, liście bazylii oraz
obrany i pocięty na mniejsze kawałki czosnek. Blenderujemy dolewając olej i
dokładając natkę pietruszki. Na końcu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy
makaron się ugotuje odlewamy wodę i pozostawiamy go w garnku. Dodajemy pesto i
całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi na patelni
nasionami słonecznika. Smacznego.
Pesto z awokado -mniam :-)
OdpowiedzUsuńPesto z awokado -mniam :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńKocham taki makaron. Nie raz taki zajadam na kolację. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńhm jakoś nie przepadam za makaronami:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to byłby obiad idealny:)
OdpowiedzUsuńMniam! Fajny pomysł na obiad na ostatnią chwilę:)
OdpowiedzUsuń