Jeśli lubicie pierogi tak bardzo jak ja (ku rozpoczy mojej figury:)) jest to przepis dla Was.
Fajne, szybkie w przygotowaniu ciasto, doskonale klejące się i miękkie po ugotowaniu. Do środka pyszny (zdrowy!) farsz ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bez dodatku soli. Jest to bardzo fajne danie na zimową porę kiedy nie mamy dostępu do świeżego szpinaku, a chcemy się nim w pełni nacieszyć :)
Fajne, szybkie w przygotowaniu ciasto, doskonale klejące się i miękkie po ugotowaniu. Do środka pyszny (zdrowy!) farsz ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bez dodatku soli. Jest to bardzo fajne danie na zimową porę kiedy nie mamy dostępu do świeżego szpinaku, a chcemy się nim w pełni nacieszyć :)
Ilość porcji: około 40 pierogów
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 200ml wody
- 70ml mleka
- 30g masła
- Sól
Na farsz:
- Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ słoika suszonych pomidorów
- ½ opakowania fety
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz
Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z
wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i wyłączamy gaz. Mąkę przesiewamy do miski od miksera i
dolewamy podgrzane mleko, lekko solimy. Wyrabiamy końcówką „hakiem”, aż masa będzie jednolita (całość można również wyrobić ręcznie). Tak przygotowane ciasto zostawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
W między czasie przygotowujemy farsz: na patelnie dodajemy
nieco oleju ze słoika z pomidorami. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory kroimy w kawałeczki i dodajemy na patelnię. Następnie dokładamy
szpinak i doprawiamy odrobiną pieprzu (nie solimy). Podsmażamy kilka minut
i wyłączamy gaz. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Robimy tak, aż do skończenia składników. W sporym
garnku nastawiamy lekko osoloną wodę. Wrzucamy partiami pierogi i gotujemy 3
minuty od wypłynięcia. Podajemy na ciepło. Smacznego.
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńKażdy lubi pierogi:)
OdpowiedzUsuńPierogi w takim wydaniu z chęcią bym zjadła:D
OdpowiedzUsuńO tak, uwielbiam te pierogi :D
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo apetyczne pierożki :)
OdpowiedzUsuń