Strony

czwartek, 2 lutego 2017

Pierogi ze szpinakiem

Jeśli lubicie pierogi tak bardzo jak ja (ku rozpoczy mojej figury:)) jest to przepis dla Was.
Fajne, szybkie w przygotowaniu ciasto, doskonale klejące się i miękkie po ugotowaniu. Do środka pyszny (zdrowy!) farsz ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bez dodatku soli. Jest to bardzo fajne danie na zimową porę kiedy nie mamy dostępu do świeżego szpinaku, a chcemy się nim w pełni nacieszyć :)



Ilość porcji: około 40 pierogów
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 70ml mleka
  • 30g masła
  • Sól

Na farsz:
  • Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • ½ opakowania fety
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz

Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i wyłączamy gaz. Mąkę przesiewamy do miski od miksera i dolewamy podgrzane mleko, lekko solimy. Wyrabiamy końcówką „hakiem”, aż masa będzie jednolita (całość można również wyrobić ręcznie). Tak przygotowane ciasto zostawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
W między czasie przygotowujemy farsz: na patelnie dodajemy nieco oleju ze słoika z pomidorami. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kawałeczki i dodajemy na patelnię. Następnie dokładamy szpinak i doprawiamy odrobiną pieprzu (nie solimy). Podsmażamy kilka minut i wyłączamy gaz. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Robimy tak, aż do skończenia składników. W sporym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę. Wrzucamy partiami pierogi i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy na ciepło. Smacznego.














5 komentarzy: